Frön - malabarspenat

Ingrid

Hej

Undrar var man kan hitta frön eller plantor av indisk spenat, som är en så vacker planta? Såg den i blomsteraffären och skulle vilja pröva att odla i fönsterkarmen om det går. Undrar om man kan odla denna växt utomhus?

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej!

Växten på din bild heter malaparspenat, Basella alba. Denna rödbladiga variant heter Basella alba 'Rubra'. Andra namn på röd malabarspenat är Poi Sag, Ceylon Spinach eller Malabar Nightshade.

Malabarspenat är vanligen ettårig och sås på våren. Odla i sol på spaljé, på pinne eller på en buske. Det är en rankande spenatväxt som kan bli flera meter hög! Du kan toppa den och skörda flera gånger under en säsong.

Så den i växthuset eller mot en varm södervägg. Man kan äta de köttiga bladen och de unga stjälkarna och toppskotten. Woka, koka eller ånga hastigt. Fröna sås inomhus i april-maj utplanteras eller sås direkt på växtplatsen när frostrisken är definitivt över och jorden blivit varm. Behöver stöd att slingra sig runt. Frön kan finnas hos Runåbergs, Impecta, Rara Växter med flera.

Med vänlig hälsning Sylvia