Friväxande blandhäck

Marie

Hej. Jag bor i Skåne och trädgården är ca 23 x 58 m. Jag har tänkt att jag ska ha en friväxande blandhäck vid den ena långsidan. En sträcka på 58 m och sol nästan hela dagen. Det jag funderar på är, det blir väl väldigt rörigt om man sätter en buske av varje sort. Eller kan man sätta tex tre och tre eller fem och fem. Ser det konstigt ut? På andra sidan häcken är det bara en åker.

Marie

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan se rörigt ut om man inte tänker efter före. Men det kan också bli alldeles underbart, beroende på hur man väljer växter. Här gäller det alltså att titta noga, så gå gärna runt på trädgårdsvisningar och i parker, plantskolor mm där du kan se blommande, fullvuxna buskar. Anteckna och fotografera!

Mät och rita upp en plan på rutigt papper så att du får en någorlunda hum om hur det kommer att se ut som du vill ha det. Tänk på att buskarna inte behöver stå i en sträng rad utan de kan gå zig-zag med varandra så att högre buskar står bakom och lägre framför. Mycket dekorativt med en buske med mörka blad bakom en vitblommande buske, t.ex.

Om du sedan väljer buskar med samma blomfärg för sådana som blommar samtidigt, så blir det lugnare än om alla har olika färger. Tänk dig t.ex. en vit eller ljusrosa häck med olika buskar. Kan vara helt ljuvlig!

Använd även gröna inslag, allt behöver inte blomma.

För höstglädjens och fåglarnas skull är det kul om häcken innehåller växter som får bär och vissa buskar får en vacker höstfärg.

Med vänlig hälsning Sylvia