Frågor om fikon

Vanja

Hej

Jag har ett fikonträd som bara är vid, 5 grenar som växer ut på sidorna om krukan, alltså inte på höjden. Jag förmodar att jag kan klippa ner grenarna. Men när?

Sedan vill jag också fråga, varför blir inte fikonen stora, dom trillar av för tidigt? Redan nu. Jag har fikonträdet i ett orangeri. Senaste omplanteringen gjordes för 3 år sedan. Kan jag göra det nu?

/Vanja

Odla Svarar: 

Hej

Du kan förstås klippa ner fikonplantan, men har du försökt rikta upp grenarna med stöd?

Det är svårt att "hinna med" beskärningen av fikon, antingen är det fel årstid - den blöder på våren - eller så har fikonträdet frukt. Fikon brukar dock inte behöva så mycket beskärning, men är fikonplantan uppe i taket eller blir spretig så måste man ju.

Man beskär fikonplantan när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan du toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort.

En fikonplanta behöver en period av kyla på vintern, dock inte frost utan några plusgrader bara, för att den ska sätta frukt nästa säsong. Är det varmt i orangeriet hela tiden, kan fruktanlagen trilla av.

Omplantera din fikonplanta kan du göra nu på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia