Fråga om funkia

Ulla Kärreskog

Jag har 3 stycken Funkia som planterades samtidigt för 3 år sedan. En funkia ha aldrig kommit upp i storlek. Den kommer varje år så prydligt, men sedan når den bara en storlek av cirka 10 cm höjd och 15 i diameter. De andra två plantorna växer med kraft, men förlorar sedan sin gröna färg i mitten av juli. Detta har hänt varje år oavsett mycket regn eller mycket sol.

Tilläggas kan att jag har ytterligare 3 plantor cirka 5-6 meter från den aktuella platsen. De växer alldeles utmärkt och har kvar sin gröna färg hela sommaren och en bit in på hösten, till frosten kommer. (Norrläge med en del sol, zon 3-4)

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan vara Hosta-viruset som spökar på den plantan som inte vill växa. Kanske bör du ta upp den och placera den isolerad långt ifrån de andra om du vill fortsätta att försöka, den ser ju inte sjuk ut.

Sedan tror jag nog att dessa gula funkior är av en annan sort än de gröna, de ser ut som sorten 'Royal Standard' som ska ha just gulgröna blad. Snygga, tycker jag. Men det kan också vara för mycket sol och annan slangs jord med mindre näring just där som gör att bladfärgen varierar.

Med vänlig hälsning Sylvia