Fortsättning sena Rhododendron

Johan Forssell

Hej! Jag är nybliven Rhododendronfantast efter besök i Skåne och till Sofiero de senaste vårarna. De vackra blommorna och buskarna skulle kunna göra sig fint även vid min lilla röda stuga på landet. Men eftersom jag sällan är där före midsommar så skulle jag missa det mesta av blomningen.

Jag läste ett svar från 2011-06-08 om två/fem Rhododendronsorter med sen blomning, liksom några Azaleor. Fortfarande är jag dock lite osäker huruvida alla Rhododendron är vintergröna, något som jag också önskar för att dölja ett fult hörn vid stugan även på vinterhalvåret? Och vad är det som egentligen gäller för Azaleor, är det egentligen Rhododendron, och finns det då vintergröna Azaleor?

Och om det finns fler tips på sent blommande, vintergröna, växter så tar jag gärna emot dessa! Och det får gärna vara tips om Rhododendron eller Azaleor! (Såg en som blommade både i maj och oktober/november!)

Mvh Johan

Odla Svarar: 

Hej! Du skulle nog också ha glädje av att besöka Göteborgs botaniska trädgård, de har en stor rododendrondal (eller ska jag säga berg!) som blommar med vissa pauser, från februari till hösten! Även Japan- och Koreadalen i samma ställe finns massor med roddisar.

Men nu skulle jag behövt veta var den lilla röda stugan ligger någonstans, vilken zon?

Det finns ju en otrolig mängd både rododendron- och azaleasorter, den ena härdigare än den andra. Så tyvärr kan jag inte ge dig några sortförslag utan att veta zonen. Samma gäller de övriga växterna.

Så lite botanik: Azalea kallas vanligen de bladfällande sorterna av Rhododendron. Men ingen regel utan undantag, det finns azaleor som åtminstone delvis behåller bladen. Du skulle säkert ha glädje att låna en bok som heter just Rhododendron, skriven av dansken Niels Skjöldberk, Natur&Kultur 2003.

Med vänlig hälsning Sylvia