Förslag tålig buske eller blomma

Karin

Hej

Vi har en naturtomt på en skärgårdsö och önskar plantera en buske alt blomma i en bergsskreva. Skrevan är ibland helt torrlagd och ibland vattenfylld. Tacksam på förslag på buske alternativt blomma som är tålig men som samtidigt ger prydnad som kan trivas på denna plats.

Tack på förhand.

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Det är verkligen ingen lätt plats för någon växt om skrevan är ibland helt torrlagd och ibland vattenfylld. Kan skrevan dräneras på något sätt?

Fast om vi tittar på havssträndernas naturliga växter så är det ju en hel del som verkar klara sig ändå. Några av de odlade, stora perenner som klippstånds och spirstånds, den gula och bruna dagliljan, strandiris, amerikanskt älggräs, strandaster med flera verkar också klara av ett sådant läge.

Av buskar kan du kanske tänka dig vresrosor, häggmispel, rosenkvitten, havtorn, silverbuske, färgginst, måbär och oxel. Alla blommar inte men till exempel havtorn och häggmispel får vackra bär som lyser fint de också. Vresros förekommer även naturligt utmed stränderna, och då välj gärna en förädlad sort som Rosa rugosa 'Hansa' eller dess lägre variant ´Moje Hammarberg´. Det är en lågvuxen, kompakt variant av Hansarosen som blir endast 75 centimeter hög.

Med vänlig hälsning Sylvia