Förslag på träd till altanen

Charlotte

Hej Sylvia

Jag har tidigare frågat dig en del frågor och fått jättebra svar - TACK!

Nu är min fråga:

Bor i Halmstad på sommaren, jag skall plantera två träd i altanen. Har grävt stora hål i altanen som är gjord av sten. De bör inte bli för stora, såklart, och helst vara gröna året runt. Har försökt med olivträd, men de dog till slut. Stod ute på vintern men i kruka. Vet inte om jag vågar mig på det igen, men har hört om silverpäronträd. Vad tror du om det? Är de gröna året om? Blir de jättestora?

Annars lagerbladsträd, de är så fina och de är väl gröna året om? Vilken storlek bör man köpa, har hört att de växer mycket långsamt?

MYCKET tacksam för svar.

MVH Lotta

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det så att även i Halmstad är det för kallt för att ha oliv ute under vintern, särskilt om det blir sådana fimbulvintrar som nu det senaste året! Du kan visserligen odla oliv ute i kruka under sommaren och så ta in den, ljust och svalt (5-10 grader) under vintern. Vattna lite då och då.

Silverpäron kallas för "Nordens oliv" för att den har liknande, knotigt växtsätt och liknande blad. Silverpäron kan övervintra utomhus i Halmstad. Fast silverpäron är inte vintergrön, men om det är en sommarstuga du har så det kanske inte gör så mycket?

Om du med "lagerbladsträd" menar lagerhägg, Prunus laurocerasus, som jag tror att du gör, så är den också vinterhärdig i Halmstad. Lagerhägg är alltså inte samma sak som lagerblad, en kryddväxt, som visserligen också är vintergrön men inte vinterhärdig hos oss. Dessutom säljs lagerblad bara som så där 30 centimeter höga småplantor att ha till köksträdgården här, gärna i kruka som tas in över vintern i likhet med oliven.

Av lagerhägg finns många olika namnsorter, de finns att köpa både på stam och som buske. Kolla i någon större plantskola vad de har för sorter. Under vintern är det dock bra att täcka kronan med juteväv för att vårsolen inte ska förstöra de vintergröna bladen.

Med vänlig hälsning Sylvia