Förslag på klätterväxt

Ingrid

Hej!

Jag skulle behöva lite hjälp med att välja en härdig klätterväxt, gärna någon typ av klematis. Här kommer lite information om växtplatsen.

Rabatten är belägen i sydläge väl skyddad genom att den ligger vid sidan av verandan i vår torpstuga i Västergötland. För närvarande finns det en kärleksört på platsen och det är den som jag vill byta ut mot en klematis. Att jag nu vill byta ut kärleksörten beror dels på att bladen varje år perforeras och äts upp av fjärilslarver, dels på att den blommar för sent för att vi ska få njuta av blomningen under våra sommarveckor. Dessutom finns två rosor på växtplatsen, som får bevattningshjälp av varsin vattentank. Rosorna är röda och rosa.

Rabatten är ofta mycket torr så plantan som väljs måste alltså vara av en mycket tålig art. Vad tror ni om möjligheten att lyckas med en klematis överhuvudtaget på den beskrivna växtplatsen? Du kanske har något bättre förslag på växt? Jag vill dock inte ha någon klätterväxt som blir alltför hög.

Mvh Ingrid

Odla Svarar: 

Hej

Den klematis som bäst tål torka är gullklematis, Clematis tangutica. Men den rena arten blir stor och yvig och är dessutom gulblommig så det kanske inte är att rekommendera med röda och rosa rosor!

Titta på namnsorten 'Anita' ur Tangutica-Gruppen. Denna sortens klematis har 3-5 centimeter stora, stjärnformade, gräddvita blommor i juli-september och sedan dekorativa fröställningar. Tål en del torka, men plantera gärna en skuggväxt vid dess fötter så jorden hålls lite fuktigare. Höjd 2,5-4 meter. Tidigt på våren ska intorkade växtdelar tas bort, men annars behöver den inte så mycket beskärning. Zon 1-5.

Med vänlig hälsning Sylvia