Förnya igenväxt gräsmatta

Barbro

Hej

Jag har köpt en sommarstuga för 2 år sedan med en stor igenväxt (ca 7 år), väldigt ojämn, gräsmatta som det troligtvis gått sork i och en massa sly. Förra året kollade vi så det inte var några buskar eller växter. Vi har hittat massor med björnbär och vinbärsbuskar.

Vi har försökt köra ner ojämnheterna med en trädgårdsröjare men det förslår inte. Tomten är på totalt 1 263 kvm och stugan på 55 kvm. Halva tomten är en del träd så där avvaktar vi, men resterande vill vi ha fram en gräsmatta. Hur går vi tillväga på bästa sätt?

Hälsningar Barbro

Odla Svarar: 

Hej Barbro

Ja, det är ett stort jobb men jag tycker att ni ska dressa gräsmattan med jord för att jämna ut svackor och mullvadshögar. Lägg på så mycket som behövs för att få utjämningen. I vissa fall innebär det att det blir för mycket för att gräset ska orka växa igenom jorden. Där får ni så i nytt gräsfrö och det bör ni också göra där ni lägger på tunnare på gräsmattan. På så vis etablerar sig gräset både uppifrån och underifrån. Blanda i Algomin Trädgård i dressjorden eller luckra ner efteråt. Det går åt 10 kilo till 100 kvadratmeter. Så i gräsfrön och luckra ner i ytan. Du kommer att få en fin gräsmatta.

Preparera gräset efter sådd med Revira mot sork och mullvad. Det brukar hålla dem borta. Följ bruksanvisningen noga.

Lycka till!

/Jankov