Förädlad syren till häck

Ellinore

Om man vill ha en bred syrenhäck, går det ändå att använda sig av förädlade sorter? Jag har förstått att de inte slår rotskott, och i plantskolan ser de mer ut som trädformer (dvs de är inte så förgrenade). Kan de ändå bli en tät häck eller måste jag använda bondsyren då?

Odla Svarar: 

Hej,

du kan definitivt använda dig av de med olika färg på som "alba" som är en vit bondsyren osv Det som är så bra med bondsyren som häck är just att den sätter rotskott. Men om du vill ha en tät och klippt häck, vilket jag inte rekomenderar då man klipper av skotten som blir blommor, alltså kommer du endå inte se dina fina blommor från de förädlade sorterna. Så måste man uppbyggnadsbeskära häcken från start, man klipper den alltså så att den bara får komma upp ca 20 cm per år. Då blir den tät och fin även med de förädlade sorterna. Men då får du ju inga blommor..

Alltså, om man är ute efter en tät klippt häck tycker jag syren är ett dåligt val oavsett förädlad eller inte. Och om man vill ha den firväxande men endå någorlunda tät så är det bättre med bondsyrenen. Det finns flera färger av bondsyrenen med, vanlig, stark lila, rosaaktig osv.. Sen kan man alltid blanda in någon förädlad sort i häcken, då blir den inte lika gles och man kan fortfarande få den fina sorten :)

//Anna Theorin