Flytta vilda skogshallon?

Jennie

Hej

Jag har ett mindre hav med vilda hallonbuskar som varje år "drunknar" i ormbunkar. Det blir inga bär alls längre för ormbunkarna tar över, jag får inte utrotat dessa.

Nu undrar jag om de vilda hallonbuskarna skulle kunna stå med mina trädgårdshallon? Trivs dom ihop? Hur får jag flyttat mina skogshallon utan att råka få med något som gör att det kommer ormbunkar i trädgårdslandet där hallonen finns? Om vildhallonen skulle breda ut sig på de odlades bekostnad gör inget, de vilda är så mycket godare även om det är små bär.

Med vänliga och frågvisa hälsningar Jennie

Odla Svarar: 

Hej

Att flytta dina skogshallon utan att få med ormbunkar betyder att du får gräva upp skogshallonplantan, skaka bort all jord och kolla rötterna noga så att bara hallonplantans rötter finns med. Klipp också bort allt fjolårsris på den, spara endast de unga skotten som inte ännu har burit bär.

Sedan kan du plantera om skogshallonplantan. Det går förstås att plantera den i hallonlandet, men gödsla inte skogshallonplantan lika mycket som de odlade sorterna för då kan vildkaraktären försvinna.

Med vänlig hälsning Sylvia