Flytta växter

Sandra

Hej

I sommar ska vi bygga ut huset. Där utbyggnaden kommer att bli växer idag olika perenner som jag vill flytta på. Jag har en gammal sort av påskliljor som troligen planterades av min farmor för över tjugo år sedan. Det är även scillor, krokusar, snödroppar och något som jag tror en variant av nakna jungfru som blommar vår.

Min fråga är: när ska jag gräva upp dessa växter för att de ska klara sig? Min önskan är att de ska stå längs husets utbyggnad, ska jag plantera dem tillfälligt någonstans i trädgården detta år och flytta på dem nästa år igen eller kan man förvara lökarna någonstans till dess att huset är klart (förvaring blir då cirka maj-augusti)?

/Sandra

Odla Svarar: 

Hej

Om ni ska bygga ut först till sommaren och du inte behöver börja gräva ännu, så föreslår jag att du låter lökväxterna blomma nu i vår och först efter blomningen gräver du upp dem och placerar dem i så kallade lökkorgar. Markera korgarna väl när du vet vad det är i varje korg och gräv ner dem tillfälligt någonstans där blasten får mogna av och vissna ner i fred. På hösten tar du sedan upp korgarna och planterar lökarna där du önskar ha dem.

Finns det även perenna växter där, så kan du helt enkelt ta upp dem undan bygget och plantera dem tillfälligt någon annanstans så länge.

Med vänlig hälsning Sylvia