Flytta trädpioner?

Marianne

På grund av flytt vill jag gärna ta med mig mina två trädpioner. De är 7 -10 år gamla. Hur bär jag mig åt?

Flytten blir troligtvis juli-augusti. Jag har stor erfarenhet av trädgård och har flyttat mina växter hit och dit genom åren och de överlever. Dock känner jag mig osäker angående trädpioner, då jag läste att man ska helst inte flytta dem. Går de att dela? De vore ju trevligt att kunna lämna en del av pionerna kvar till glädje för kommande familj.

/Marianne

Odla Svarar: 

Hej

Trädpioner är inte det lättaste man kan flytta och oftast går de inte heller att dela, eftersom alla grenarna på en sådan buske vanligen kommer från samma punkt på de vedartade, grova rötterna som sticker iväg åt alla håll. Rotsystemet skulle lätt kunna gå sönder vid delning, men Ibland händer det att det faller isär av sig själv när man försöker flytta på busken, det ser du ju sedan.

Det är rätt att man bör låta bli att flytta en buskpion i görligaste mån, men behöver du ändå göra det, så ta till rejält när du gräver för att få med så stor jordklump som möjligt så att inga rötter skadas. Var extra försiktig med de tunna sugrötterna som finns längst ut.

Om du vill försöka flytta på dina trädpioner så är den bästa tiden när de är i vila, särskilt om de är vuxna plantor. Så en flytt så tidigt som möjligt på våren tror jag vore säkrast. Du kan också pröva på senhösten när trädpionerna har tappat bladen.

Med vänlig hälsning Sylvia