Flytta stora häggar

Karin

Hej

Vi köpte en gård förra året i zon 6-7. Det ligger på en blåsig kulle så vi ska plantera en hel del buskar och träd som kan ge lä.

Paradoxalt nog står de 2 uppvuxna häggar som redan finns på gården precis på enda stället där vi INTE vill ha något högt, nämligen i vägen för vår fjällutsikt. Från just det hörnet blåser det inte som värst heller. Så jag skulle vilja flytta dem, de är 3-3.5 m höga med många stammar. Går det utan att de dör? Jag vill ju så gärna använda dem på annat ställe, det tar lång tid att bli så stora i vår zon så de är guld värda.

Tacksamt!

/Karin

Odla Svarar: 

Hej

Kan det vara så att det är just häggarna som gör att det inte känns så blåsigt från det hållet?

Om du vill försöka flytta på häggarna finns det inga garantier för att de klarar det. Men du måste absolut försöka, uppvuxna träd är, som du säger, guld värda.

Om du har tillgång till en grävmaskin så gör i ordning rejäla gropar med bra jord först, vattna igenom rejält och försök sedan ta häggarna med en så stor och kompakt rotklump som möjligt. Sätt dem direkt i de i ordningsställda groparna.

Bäst chans att lyckas är på senhösten precis när häggarna har gått i vila och tappat bladen, fast det kan eventuellt också lyckas nu på våren så fort tjälen har gått ur jorden men innan häggarna har "vaknat".

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia