Flytta sparris

Emma

Hej Sylvia

Jag har upptäckt ett par gamla sparrisar i min trädgård som säkert är mer än 30 år gamla, men fortfarande mår bra och ger fin skörd. De är dock förmodligen självsådda efter en gammal sparrisodling här i närheten och står därför där de själva har valt vilket är ganska olämpligt, hittade dem tack vare att jag körde över dem med gräsklipparen.

Nu under hösten har jag flyttat den ena till en sparrisbädd och när jag grävde upp den såg jag att den hade som flera olika knölar som utgick från samma rotstock. Jag undrar om det är möjligt att "bryta av" ett par av dessa knölar och se om jag kan få flera plantor? Jag tycker att det är roligt med den här gamla sparrissorten och skulle vilja ha flera, men eftersom det bara är han-exemplar blir där inga frön.

Vidare undrar jag om när det egentligen är lämpligast att flytta sparrisplantorna? Är det bättre att jag väntar till tidigt i vår med att flytta de andra eller är det ok att göra det nu under november, jag bor på Gotland så här är ännu väldigt milt.

Vänliga hälsningar Emma

Odla Svarar: 

Sparrisen har en tjock rotstock som växer vågrätt i jorden och breder ut sig i en ring åt alla håll. Från rotstocken växer det ut birötter mot jordytan, så man bör plantera djupt. Dessa tunna birötter är dock känsliga, så sparrisplantor är svåra att flytta eller föröka genom delning. Det bästa vore om du gräver upp hela roten och planterar den på en bättre plats istället för att du försöker dela den, eftersom den är så pass gammal.

Det var synd att det inte blir några frön, då fröförökning skulle annars fungerat bra. Du kan flytta nu eller på våren, men på våren kanske de är svåra att hitta?