"Flugor" el flygande insekter precis som en svärm över hela gräsmattan

shabbe

Hej hej Vi har sedan ett bra tag skött våran stora gräsmatta bra (tror vi i alla fall) med kalk och gödning och allt vad det innebär och gräset växer bra och grönt men efter att man klippt första gången ser man ett lager av flygande insekter över hela gräsmattan, det är som en svärm och detta blir ju bra för fåglarna som kommer och äter upp dom men hela gräsmattan blir uppluckrad, finns det något vi kan göra för att förhindra detta eller utrota dessa insekter?

Så himla trist o man vill helst inte spendera tid i trädgården pga av detta.

Tusen tack för alla tips och hjälp Shabbe

Odla Svarar: 

Hej! Jag förmodar att Du menar pingborren som svärmar i juni och flyger tätt över gräset varefter de parar sig i bland buskar och träd. Honorna lägger sedan ägg i gräsytan. De väljer torra och och soliga lägen. Gärna där gräset är kort och det finns lite kala fläckar. Larverna kalasar sedan på gräsrötterna, varvid stora grästussar ligger löst ovanpå jorden. Du kan bekämpa med vattenspridare i samband med svärmningen. Då flyttar de till för dem behagligare plats. Larverna kan Du bekämpa med nematoder som finns att köpa på välsorterad plantskola eller gardencenter. Nematoder är biologisk bekämpning.

Bäst är att Du jobbar förbyggande med att inte kippa för kort och att vattna och gödsla så att Du får en kraftig gräsmatta. Kort gräs ger korta rötter och därmed känsligare för angrepp.

Lycka till Jankov