Flerstammigt träd

susanne

Hej. Bor i zon 2. Jag önskar mig ett blommande flerstammigt , snabbväxande träd ca 5-6 m högt, 4 m brett. Funderar på häggmispel men har lite frågor: Vilken sort häggmispel ska jag välja så det inte blir bara buske av allt? Hur långt från hus bör man plantera. Kan också vara ett rosablommande körsbärsträd, men vilken sort passar bäst för flerstammigt. Får heller inte bli för brett då det ska stå nära huset (ca 4 meter). är ute efter skirt grenverk, flerstammigt, vårblommande. Förslag? Se bilder, så här vill jag att det ska bli.

Odla Svarar: 

Hej!

När det gäller att få ett flerstammigt träd, dessa kallas ofta för buskträd, så börjar man redan i plantskolan, d v s väljer en planta som från början har flera, helst lika tjocka, stammar. Sedan låter man bli att klippa så att alla stammarna får utvecklas jämnt.

Så egentligen kan du välja vilken sorts träd du vill bara du ser till att det ser ut på ovanstående sättet i plantskolan. Du kan säkert få hjälp av trädgårdsmästaren i plantskolan, men i princip kan du välja vad du tycker om eftersom du bor i zon 2. Magnolior vore också ett alternativ.

Plantera inga träd närmare än 5 m från huset och kolla var vatten- och avloppsledningarna går så att du inte planterar i närheten av dem.

Med vänlig hälsning Sylvia