Fläckiga äpplen

Inga-Liz

Hej

Jag har svarta fläckar på mina äpplen. Jag hittar ingen mask under fläcken. På alla mina tre äppelträd finns fläckarna på frukten, ca 3-4 mm. stora.

Jag får snart hem mangofrön från en vän i Västindien. Hur förvarar jag dem under vintern, och när är det dax att sätta dem i jord?

Tacksam för svar.

/Inga-Liz

Odla Svarar: 

Hej

Utan att ha sett fläckarna på äpplena är det svårt att gissa, men mycket vanligt är det att få skorv, en svampsjukdom, på äpplen. Äppelskorv orsakar mycket skador på våra fruktträd. Frukterna svartnar, spricker upp eller får fula fläckar, bladen får fläckar och blir buckliga.

Svampen övervintrar i nedfallna blad så det är viktigt att städa på hösten. Den kan dock också övervintra som grenskorv och då angrips bladen redan tidigt på våren. Vissa äldre fruktsorter är mer mottagliga, förädlingsarbete gör att det kommer nya, resistenta sorter. Tyvärr kan resistensen brytas ner även på dessa eftersom det finns så många olika skorvsvampar.

Odla motståndskraftiga eller resistenta äppelsorter som ’Aroma’, ’Fredrik’, ’Katja’, ’Mio’, ’Discovery’, ’Santana’, Rubinola’ och ’Filippa’ och städa noga på hösten så kanske de kan klara sig hyfsat. Upprepade svavelsprutningar kan annars användas, främst i yrkesodling.

Mangofröna kan du plantera direkt när du fått den eller så kan du spara dem till vårvintern, svalt och torrt.

Med vänlig hälsning Sylvia