Fiolfikus

Mats-Erik Eriksson

Vi har en ganska stor fiolfikus som nu börjat att få bruna torra fält i ytterkanterna. Varför? Vi ser ingen ohyra på bladen. Tacksam för råd. /Mats-Erik

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr är det så att många växter mår illa av vintern. De står då inomhus i ljusfattiga, uppvärmda, för dem alldeles för varma boningsrum, kanske t o m intill ett gassande element. Det torkar luften så växten mår inte bra och då torkar bladspetsarna eller t o m hela bladen. Att duscha bladen med blomspruta hjälper lite men man bör också sänka värmen.

Ljusbehovet blir inte heller tillfredställd inomhus om man inte ordnar tilläggsljus med hjälp av växtbelysning ovanför växterna.

Många vattnar dessutom växterna likadant under vintern som de gör på sommaren, men under vintern när växten vilar, behöver den inte så mycket vatten och ingen näring alls. Så känn efter med fingret innan du vattnar igen så att jordytan har börjat torka lite.

Så försök ordna det för fikusen genom att ställa den ljusare, svalare och ordna fuktigare luft så kolla vattningen. Tyvärr kommer inte de bladen som är bruna att bli bättre men det kommer ju nya blad på våren igen.

Med vänlig hälsning Sylvia