Fikon och oliv

Qia

Min fikonplanta som är cirka en halvmeter hög verkar heldöd. I stället har ett nytt skott skjutit upp från jorden. Ska jag såga bort det gamla "trädet" och hoppas på att det nya skottet, som är cirka 1,5 decimeter högt med flera stora blad, överlever?

Samma sak är det med mitt lilla olivträd som är cirka tre decimeter högt. Det lever, men ett nytt skott kommer upp från jorden, även på det. Trädet har aldrig burit någon frukt, så det måste komma underifrån rötterna. Vad gör jag? Går det att få upp olivskottet på något sätt och sätta i annan kruka?

Båda står på skyddad sydvästbalkong i Stockholmsområdet under sommaren och i svalt trapphusfönster på vintern.

/Qia

Odla Svarar: 

Hej

Vänta med att såga tills du är helt säker på att fikonet är död. Skrapa på barken och kolla så att den inte är fuktig under barken utan verkligen är snustorr. Så kan du ta bort den bit för bit tills du antingen kommer till frisk ved eller konstaterar att hela grenen är död. Men ha ändå en liten stump kvar, då den nya kan sitta på den gamla under jorden.

Oliven har tydligen också fått ett rotskott som sitter på rötterna eller längst ner på den gamla stammen under jorden. Gör likadant med denna, men försök inte ta loss skottet från rötterna!

Med vänlig hälsning Sylvia