Fikon med inåtkrullade kanter på löven

Kajsa Magnusson

Jag har två fikonplantor, båda förvarar jag inomhus i vanlig temperatur året om. De har båda slokande, hängande löv med kanter som böjer sig inåt, de ser inte så glada ut. Den ena står vid ett fönster och har runt jul skjutit nya skott ca 30 cm, de löven har spänst och ser friska ut och sträcker sig uppåt medan den äldre delen av plantan slokar nedåt. Plantan ser förvirrade ut. Jag funderar på om jag i detta läge borde beskära bort en del av de nya skotten, jag har tidigare beskärt plantan och nu börjar det titta fram nya grenar, dock verkar all energi vara i toppen av plantan. Jag tycker det vore roligt om grenarna fick energi att utvecklas.

Den andra plantan står inne i rummet, där har inga nya skott kommit. När jag läst på forumet inser jag att jag kanske bör låta plantorna vila, kan jag ställa ner plantor i en ljuslös källare om de har löv?

Vad bör jag göra för att få dem så välmående som möjligt? Och när kan jag beskära den som skjuter skott?

Mvh Kajsa

Odla Svarar: 

Hej!

Att fikon slokar och ser allmänt lessen ut har med vinterförvaringen att göra. Den vill stå svalt, 5-10 grader och ljust. Har man inte sådan plats att erbjuda den utan har den inomhus, slokar den då det är för varmt och dessutom torr luft och ibland även ljusbrist. Den plantan som inte har kommit med nya blad är ju ett ex. på ljusbrist.

Du kan mycket väl toppa de nya grenarna, men gör det lite senare på våren, februari-mars. Försök placera båda fikonen svalt och ljust. Duscha gärna då och då med blomsprutan så att luftfuktigheten höjs. Men vattna inte så mycket nu under vintern, den ska vara ganska torr men inte så att den slokar. Börja gödsla först till våren/sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia