Fel på rosorna?

Margareta

Känner mig förtvivlad. Jag köpte tidigare i våras tre rosor, 1 st ’Rhapsody in Blue’ och 2st ’Sebastian Kneipp’. Då de anlände så var det fortfarande tjäle här och minusgrader så jag satte dem i varsin stor kruka med rosjord. De började så småningom skjuta skott och allt har sett bra ut tills för ca två veckor sedan, då jag hittade den första krokiga nya kvisten på ’Rhapsody in Blue’. Nån dag senare hittade jag en till böjd kvist med slokande blad.

Nu har den ena Sebastian Kneipp, som står närmast Rhapsodyn helt tappat sina blad. På den andra Sebastian Kneipp har inga symtom synts förrän nu. Nyss konstaterade jag en gren med slokande blad och där kvisten går ut från den paraffinerade stammen ser kvisten mörkfärgad ut. Jag misstänker att starkt allt inte är som det ska med dessa plantor.

Har jag gett för kraftig jord genom att plantera dem i rosjord? Har de drabbats av sjuka? Vad är det som dödar kvist och blad?

Vågar jag överhuvudtaget plantera ut dessa i rabatt?

/Margareta

Odla Svarar: 

Hej

Det är svårt att säga vad det kan bero på utan att se det hela. Kolla om det kanske finns ohyra i rosornas jord, någon som knaprar på rötterna? Nematoder? Var rosjorden gammal, från förra året? Rosorna har väl inte stått ute i turvis kyla, turvis sol?

Du kan ta ut rosorna nu när det är varmt och låta dem stå kvar i krukorna för att se om de ändå tar sig.

Med vänlig hälsning Sylvia