Fel hallonbuskar?

Anna-Karin

Jag har köpt sommarhallon som planterades förra året, Malling Promise & Tulameen. Nu i slutet av augusti börjar de att blomma på de nya skotten. Kan det bli så med nya buskar eller har jag fått fel sorter från butik? Vad gör jag med de blommande skotten?

Tror inte det hinner bli mogna hallon så här sent på året.

/Anna-Karin

Odla Svarar: 

Hej!

Hallon 'Malling Promise' ska vara en tidigt mognande hallon, så om de inte gav några bär tidigare i sommar utan börjar blomma först nu kan det ju vara en förväxling, så att det är någon sorts hösthallon istället.

Hallonsorten 'Tulameen' är inte särskilt vanlig i Sverige. Den kommer från Kanada där vintern varar längre. Hos oss kommer skotten ofta igång för tidigt och klarar sedan inte av köldknäppar utan vissnar eller drabbas av sjukdomar. Det kan vara så att de första skotten på de hallonbuskarna frös bort i våras då det var kallt länge och de nya som kommit under sommaren försöker blomma nu, även om den hallonsorten egentligen är en sommarsort.

Om hösten blir lång och varm så hinner det kanske bli bär, det är bara att vänta och se. Efter skörden klipper du bort de skott som givit bär.

Med vänlig hälsning Sylvia