Fel fruktträd

Gunnar Sköldberg

Vi har en liten radhustomt c:a 100 kvm och där planterade jag för 10 år sedan ett s.k. familjeträd med 4 sorters äpplen. Vad jag inte visste då var att det var kraftigt växande, så nu måste jag nog ta ned trädet, då det helt börjar ta över befälet. Jag har klippt bort vattenskotten vartefter de kommit, men trädet bara sänder fler, och gärna på höjden. Vad ska jag ha för någonting annat i stället, ett träd som inte blir mer än 2-3 meter högt och som inte blir mer än par meter brett är vad som ryms, någon frukt är inte nödvändigt, men det ska ge lite skugga på förmiddagen.

Gunnar Sköldberg

Odla Svarar: 

Hej!

Det är precis vad jag förr i tiden råkade ut på, ett alldeles för stort familjeträd (present) i för liten trädgård! Så jag var tvungen att ta bort den. Jag har planterat ett äppelträd som heter 'Gyllene Kitaiba', det växer smalt uppåt och tar inte mycket plats. Den typen träd kan du kanske tänka dig, med högsmalt krona? Andra liknande är t.ex. prydnadskörsbäret Prunus serrulata 'Amanogawa'.

Vill man ha kronträd, ska man välja stamhöjden redan i plantskolan. Om man vill sitta under bör stammen vara ca 2 m hög. Kolla sådana som den underbara, gråbladiga "Nordens oliv", d v s silverpäron Pyrus salicifolia 'Pendula'! Växer med knotiga, tunna, luftiga grenar och blir inte så stor. Andra förslag är pärlrönn, Sorbus koehneana och klotrobinia, Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera (går till zon 2, var bor du?).

Det finns många träd som heter något med "dvärg-" och blir inte så stora, t.ex dvärgapel, Malus 'Adirondock' och dvärgkörsbär Prunus incisa 'Kojou-no-mai'. Svartplommon Prunus cistena och prydnadskörsbär Prunus ‘Hally Jolivette’ är också förtjusande småträd.