Fasadtvätt i jorden

Zandra

Hej

Jag tänkte chansa och ställa en fråga avseende våra bärbuskar (hallon och blåbär).

I våras när vi skulle måla huset var vi tvungen att göra rent fasaden med en ”fasad & målartvätt”, vi förvattnade buskarna som står intill husväggen för att mätta jorden och sedan gjorde vi vårt bästa för att leda bort vattnet som blev när vi sköljde av husväggen.

Min förhoppning är att det inte kom så mycket smutsvatten ner bland buskarna utan mest en liten bit därifrån, men oavsett det så skulle jag vilja fråga om jag kan äta bären från buskarna om det är så att en viss mängd fasadrengöring kommit ner i jorden? I år har det nästan inte blivit några bär men nästa år hoppas jag det (buskarna planterades sommaren 2010).

Behöver jag vara orolig för att bären tar upp ämnen från fasadtvätten nästa sommar? Tycker du jag ska jordförbättra för att vara säker?

Jag hoppas du förstår och kan tolka min fråga rätt. Jag skulle verkligen uppskatta din/er vägledning.

Vänliga hälsningar

Zandra

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror inte du behöver vara orolig för att äta av bären nästa år.

När ni använde fasadtvätten så var den säkert utspädd ganska mycket. Genom att vattna så försvann nog det mesta på sidan om, och sedan har det regnat säkert flera gånger och kommer att regna ännu mer i höst. Efter vintern så kan det inte finnas mycket kvar i marken.

När man gödslar i växthus där man vattnar mycket så finns det inte mycket kvar av gödseln på hösten, för vattnet drar bort näringen långt ner i marken och den blir urlakad. Eftersom ni vattnat mycket, så bör man kanske höstgödsla så att buskarna kan lagra in näring över vintern så att dom klarar av den.

MVH Greger i Umeå