Färgsättning rabatt

Henriette

Har ett hus i zon 3, som vi nyligen grävt grund, satt ny fasad och fönster på. Ska göra en ny rabatt intill huset som som vänder sig mot söder.

Mitt problem är nu vilka växter som passar och vilket färgval ska jag göra? En kant ska göras intill grunden, huset har gul fasad (varm), vita fönster och röda foder och knutar. Finns väldigt lite att läsa om när det gäller färgsättning i trädgård kontra husfärg, tycker jag.

MVH Nette

Odla Svarar: 

Hej Nette

Kanske stämmer det att litteratur fattas, man här kommer lite tips till dig. Jag vill först råda dig att inte plantera växter eller ha jord nära grunden. Åtminstone en plattrad borde du ha närmast huset för att hålla fukten borta lite. Markduk skiljer jorden från det dränerande materialet under stenen närmast grunden.

Jag tycker att det kan passa med en bas av vita-cremefärgade och lite gula blommor. Några accenter med rödbladiga lignoser som också gillar det soliga läget och fint tar upp de röda knutarna. Olika gröna växter och lite silvrigt lugnar ner det hela. Önskar du mera ”eld” kan några orange/aprikos stänk bli piffigt.

Sen beror det ju på vilken stil du vill ha vilka arter du väljer, men jag tycker nog att rosor passar fint hos dig i vitt-creme-gult och aprikos. Austinrosorna (de flesta går i zon 3) är ju underbara, men plantera dem lite tätare (och naturligtvis i bra jord) än vad som rekommenderas för att få till den där pösiga, generösa känslan. En stor Sambucus ´Black Lace´ eller S. ´Black Beauty´ står för det röda inslaget på varje sida om trappen, men kan vara på sin härdighetsgräns och kanske är Physocarous ´Diabolo´ ett säkrare kort.

Varför inte täcka marken med Stachys byzantina ´Silver Carpet´ och/eller mossphlox i större sjok undertill? Några Hemerocallis av sorterna fulva, ´Sammy Russel´ och ´Stella d´Oro´ och det hela börjar bli färdigt. Komplettera eventuellt med lökar och några Helleborus för den tidiga blommens skull.

Lycka till, Nette!

Önskar Karin