Fänkål - skörd

Björk

Jag läste vad du skrivit om fänkål när en annan kvinna frågade, men det var en detalj som jag inte förstod: "Det är sorten Foenicum vulgaris var. azoricum som ger de saftiga, uppsvällda bladskidorna, sötfänkol, som man äter."

Min fråga om detta är vad fänkålen som man äter bladskivorna från är för en sort, vilket namn är det den har nu, och skiljer sig namnet från den som man tar frön ifrån eller är det samma sort?

En annan fråga är också om man kan skörda bladskivorna första året eller om man väntar ett år? Och om det är samma sort som används till frö kan man då skörda både frön och bladknöl från samma planta, t.ex. frön första året och bladknöl andra året?

/Björk

Odla Svarar: 

Det finns olika varianter av fänkål, av dessa är två vanligt förekommande i matlagningen hos oss.

Det är sötfänkål (var. azoricum) som får den karakteristiska knölen som används som grönsak. Det är en kortdagsväxt som kan direktsås i juni och så växer knölen i september. Men den är i mitt tycke ganska så kinkig att odla, bara en del av plantorna behagar knyta sig. Så jag brukar köpa de få gånger jag vill ha den i fisksoppa till exempel.

Sedan finns det kryddfänkål (var. sativum) som inte får någon stamknöl, men frön och blad används som krydda.

Det finns många andra varianter av fänkål i världen, såsom pepparfänkål (ssp. piperitum), som är en bittert fröfänkål, men hos oss brukar inte dessa förekomma.