Få blåregn att blomma

Tord

Hej

För 8 år sedan planterade vi ett blåregn i vårt lilla växthus. Vi har följt råden att klippa in årsskotten till tre blad kvar i augusti och även kortat in årsskotten till 10 - 15 cm i december. Trots det har växten inte blommat ännu. Den är väldigt grön och fin och stammen har nedtill blivit 5 cm i diameter men trots det vill den inte blomma. Finns det något mer vi kan göra?

/Tord

Odla Svarar: 

Hej

Visserligen tar blåregn flera år på sig innan de börjar blomma, men nog väntar man sig att ditt blåregn ska börja nu när den är så pass stor och gammal.

Det finns ett problem med de senaste åren: brist på sol och värme. Blåregn vill helst ha rejält varma somrar, gärna över 30 grader, för att bilda blomknoppar som den alltså bildar sommaren innan den blommar, och värme har vi ju inte haft att tala om de senaste åren. Vi får hoppas på en riktig indiansommar nästa år, helt enkelt.

Det finns en ny, kanadensisk sort av blåregn som heter ’Blue Moon’ och den sägs nöja sig på lägre sommarvärme, men jag har inte testat den sorten.

Med vänlig hälsning Sylvia