Ersätta sjukt träd

Anna

Hej

Har precis tagit ner en rönn som halvdog förra sommaren/hösten då den blev attackerad av världens svampangrepp. Jag har hört att jag inte kan plantera samma sorts träd igen men kan jag plantera fruktträd eller typ någon sorts hagtorn eller apel?

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Det beror lite på vilken sorts svamp det var som orsakade "världens svampangrepp". Om det till exempel var honungsskivling eller annan marklevande förmultningssvamp, så finns svampmycelier i jorden lång tid framöver och de kan attackera det nya trädet som planteras. Du bör se till att du även tar bort alla rötterna efter den sjuka rönnen.

Rönnen hör till rosväxterna liksom de flesta av fruktträden och även hagtorn och apel, så du bör inte plantera dessa träd i närheten om det var svampar som attackerar just denna speciella sorts växtsläkte som attackerade din rönn. Då jag inte vet vilken svamp som var i farten så kan jag tyvärr inte ge dig bättre svar.

Fast det skulle inte skada om du byter jorden på platsen och låter något annat, som sommarblommor eller perenner, växa där ett tag innan du eventuellt planterar ett nytt träd där.

Med vänlig hälsning Sylvia