Ersätta björk med fruktträd

Hannah

Hej

På min lilla gård vill jag ersätta en ful och hårt beskuren björk (kapad åt alla håll och nu ca 5 m högt och typ lika brett) med ett fruktträd, typ Reine Claude d'Oullins. Jag har läst att man inte ska plantera på exakt samma ställe som det stod. Funderar på att plantera detta några meter ifrån och låta det växa upp lite bredvid, innan jag kapar ner björken eftersom att det skulle bli väldigt kalt i trädgården annars. Är detta genomförbart? Och hur nära skulle det i sådana fall gå att plantera fruktträdet?

Bor i zon 3 och det är lermark.

/Hannah

Odla Svarar: 

Hej

Jag rekommenderar inte att du planterar fruktträd innan du har tagit bort björken. Du måste även gräva upp stubben och björkrötterna och då blir det en hel del bök och grävande runtom. Tar du inte bort björkstubben får du antingen rotskott i massor eller också murknar stubben och då kan du få förmultningssvampar typ honungsskivling i den och som kan smitta även ditt nya fruktträd.

Alltså, såga av björken, gräv upp stubben med rötterna, byt jorden på platsen. Plantera inte det nya fruktträdet just där björken har stått utan några meter ifrån.

Med vänlig hälsning Sylvia