Eldlöss på stockrosor?

Lena

Äter eldlöss på stockrosornas blad? Jag hittar olika svar på den frågan på nätet.

Jag har väldigt gott om eldlöss i min trädgård, och varje år är det någon som äter stora hål i bladen på mina stockrosor. Trots att jag har letat har jag aldrig lyckats se vad det är som äter på dem. Nu läste jag senast i DN att eldlusen är skyldig. Är det sant? Jag som i alla år har sagt till mina barn att eldlöss inte gör någon skada.

/Lena

Odla Svarar: 

Hej

Det är nog inte eldlöss, Pyrrhocoris apterus, som är de skyldiga till hålen i stockrosornas blad här, då eldlössen äter främst frön från olika växter men suger också på döda smådjur och till och med puppor med sina ännu ofödda syskon! Jag har inte sett DN-artikeln om att eldlöss skulle ge sig på stockrosor.

Men jag misstänker att du kanske har en koloni kattostmätare, Larentia clavaria, i närheten, om det till exempel finns ängar runtom? Dessa insekter lägger ägg på en del vilda växter men även malvor av olika slag och så på stockros, som ju är släkt med malva. De gröna, smala larverna kan äta upp bladen på kort tid. Ta en titt så fort du märker de första hålen på stockrosornas blad och kolla om larverna finns där. Skaka ner dem så fort du ser sådana och trampa ihjäl dem. Även biologisk bekämpning med bakterien Bacillus thuringiensis är möjlig.

Det kan också vara den mycket vanliga stockrosrosten som härjar hos dig, den är näst intill omöjlig att undvika om man inte odlar resistenta stockrossorter. Bladen får först bruna fläckar som senare kan falla av så att hål uppstår.

Med vänlig hälsning Sylvia