Druvorna skrumpnar

Bo

Hej

Har en vinranka sedan 1995 som har varit planterad utanför en altan med tak, öppen framtill. Jag har lett in 3 huvudstockar in under taket. Vi har haft massor med blå druvor varje sensommar och höst. Alla har varit så avundsjuka på den enorma rankan. Den har vi klippt varje nyår.

Sedan rev vi huset, vinrankan var kvar, vi klippte ner den ordentligt eftersom vi skulle bygga nytt hus och altan. Den klarade sig jättebra, det kom inte så många druvor första året men den levde och var jättefin. Men jag har inte lett in vinrankan på den nya altanen då det tyvärr skräpar och savar ibland, men jag har låtit den växa och lett den fram till våra altanfönster. Massor med klasar skrumpnar bort, torkar. Varför?

Jag har inte varit noga med att plocka alla blad som jag alltid gjort tidigare om åren enligt lärobok, vad beror detta på? Den växer och är jättefin för övrigt.

/Bo

Odla Svarar: 

Hej

Kan det vara den dåliga sommaren med massor av regn och ingen sol och värme? Jag har fått många rapport om vindruvor som växt dåligt denna sommar. Kolla ändå att vinrankan inte hamnade intill ett dräneringslager när ni byggde det nya huset. Kanske en del av roten inte får något vatten eller det rinner rakt igenom? Gödsla på våren!

Att vinrankan savar ibland kan bero på att ni klipper den så sent. Man bör alltid klippa vinrankorna före jul, gärna så fort den tappat bladen.

Med vänlig hälsning Sylvia