Dracenan skrumpnar

Elinore

Jag har en dracena - minns inte vad sorten heter, det är den vanliga med långa, smala, mörkgröna blad med tunna röda kanter. Den högsta stammen är ca en meter hög och har fyra småstammar överst. Den har trivts utmärkt i ett år, men nu har plötsligt småstammarna börjat "skrumpna" från toppen och ner och bladen gulnar och faller av. Vad skall jag göra? Kan jag rädda huvudstammen så att det kommer nya skott?

Den har ytterligare en något lägre huvudstam bredvid med tre småstammar som ännu är frisk. Den står på golvet ett par meter in i rummet, i en av IKEA:s stora, självvvattnande krukor, ca 50 cm i diameter. Har nu flyttat den till ett ljusare läge i ett annat fönster.

Tack på förhand!

/Elinore

Odla Svarar: 

Låter som banddracena. Men det är alltid svårt att vara växtdoktor utan att se patienten. Kolla att det inte finns ohyra på den att börja med.

Du har väl inte övervattnat din dracena? Det vill säga rötterna står alltid i vatten? Då kan dracenan visa sådana här symtom. Under vintern vill de flesta växter ha det lite torrare, särskilt om de står ljusfattigt.

Så det kan det hjälpa att ge dracenan mer ljus, ja. Se också till att den inte står för varmt, intill ett element eller dylikt.

Visst kan du rädda huvudstammen och det brukar komma nya skott på den på våren igen.