Doftliljor i kruka

Marianne Magnusson

Under tre somrar har jag odlat doftliljor i tre krukor på balkongen i söderläge. Sommaren 2012 plockade jag av 76 blommor, sommaren 2013: 222, i år bara 30 st. Har lökarna gjort sitt eller kan jag tro på en fortsättning nästa sommar också? På hösten låter jag jorden torka ut och väntar till dess att näringen gått ner i lökarna. Då klipper jag ner bladen och placerar krukorna i ett förråd där det är ca 15 gr. I april tar jag fram krukorna och sätter lökarna i ny jord. Jag har då krukorna inne i köket, vattnar försiktigt och ställer ut krukorna på balkongen när det har blivit ca 10 gr ute. Jag vattnar krukorna och vattnar med gödselvatten (Blomstra) 1 ggn per vecka under högsäsong. Vilket råd kan ni ge mig? Det har varit så trevligt att ha dessa vackra blommor att glädjas åt när jag numera inte har tillgång till egen trädgård. Hälsnigar från Marianne i Karlskoga

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att den mycket varma sommaren hämmade lite på blomningen. Dessa blommor vill ju helst ha det lite svalare och inte full solgass.

Du verkar göra precis rätt med lökarna, fortsätt så. Ta dock en titt på lökarna innan du planterar på våren så att de ser friska ut. 

Kolla att du får fräsch, färsk jordpåse när du köper ny jord. Jorden är en färskvara och bör vara stämplad med årets datum. Kan tänka mig att jorden kanske inte var helt OK i sommar?

För att vara på den säkra sidan så kan du ju på våren köpa ett par påsar nya lökar också och blanda med de gamla för säkerhets skull. 

 

Sylvia