Död gren på murgröna

Maria

Jag har en fin murgröna i en stort kärl på balkongen som växer välmående mot en vägg tillsammans med två klematis på varsin sida.

Häromdagen upptäckte jag att den ena klematisen hade vissnat och fått bruna blad, trots att det bara är i början av september. Igår upptäckte jag att den ena grenen på murgrönan, som den vissnande klematisen växt slingrandes med, också har slokat. Alla blad på just denna gren är skrynkliga och bruna. Murgrönans övriga grenar och blad är gröna och ser friska ut. Den andra klematisen (annan sort, som syns med lila blomma uppe i bild) verkar också må fint.

Efter en hård vinter var nästan alla blad på murgrönan bruna i april. De tog jag förstås bort och då värmen och solen kom fram vaknade den till liv och blev härligt grön igen. Dock var det ett par grenar som inte orkade komma igen, så jag klippte ner dem. Det var kanske inte så svårt att förstå. Men grenen jag nu talar om har vissnat på samma sätt efter att ha mått bra under en varm och fin sommar. Och jag har ingen aning om varför den plötsligt med klematisen dött eller vissnat. Har det ett samband?

Vad har hänt och vad bör jag göra? Dör min murgröna bit för bit av någon anledning? Ska jag klippa av grenen och även ta bort den vissnade klematisen (beskärningsgrupp 1) – eller finns annat råd?

Tacksam för svar på mitt allra första inlägg någonsin här.

Har inga gröna fingrar och har precis öppnat dörren till vår härliga gröna värld.

/Maria

Odla Svarar: 

Hej

Välkommen hit!

Kolla i markytan hur det ser ut där. Är det någon sorts röta längst ner på den vissnande grenen från murgrönan? Om inte, krafsa lite i jorden runt om den vissna grenen och se om du hittar gnagskador, alltså om något odjur har gnagt av grenen? Då ska du se om du inte hittar larven eller djuret också i jorden. Den vissna murgrönegrenen kan du klippa bort nere vid markytan efter undersökningen och eventuell eliminering av skadegöraren.

Klematisen kan ha drabbats av vissnesjuka och bör klippas bort, men låt rötterna vara kvar till nästa sommar, eftersom klematisen kanske vaknar till liv på våren igen.

Med vänlig hälsning Sylvia