Dela sparrisplanta

Kimberly

Hej

Min granne har en stor (omkrets 1 kvadratmeter), fin gammal sparrisplanta. Är så otroligt sugen på att odla lite egen sparris. Jag har en kolonilott som jag antagligen säger upp om 2-3 år då jag vill flytta ut på landet. Frösådd uteslutet. Är deras planta härdig nog att dela med sig av ett litet "ytter"-stycke? Tänker att nu skulle kunna vara rätt månad för det (september). De har erbjudit sig, de är inte själva så jättesaliga över sin sparris, men jag vill ju inte skada deras planta i onödan. Jag har upphöjda odlingsbäddar i zon 3 söderläge, zon 2 på vissa ställen. Snälla, säg att det går? Eller ska jag se mig om efter plantor i butiken?

Bor i Växjö.

Tacksam för svar.

/Kimberly

Odla Svarar: 

Hej

Det är lite frågan om vilken sparrissort de har, men jag tycker att du ska pröva. Välj den varmaste platsen. Upphöjda bäddar är bra men det ska vara sandig, mycket väldränerad jord där vintervätan inte samlas. Täck sparrisplantan med torra löv och granruskor under vintern.

Det kommer att dröja flera år innan du kan börja skörda sparris, eftersom man måste låta sparrisplantan bli kraftigare innan man börjar ta skott.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia