Crinum 4 år

Monica Blasiusson

Har en crinum, 4 år gammal som inte blommat. Hur vill den bli ompysslad för att börja blomma?

Odla Svarar: 

Det finns en del olika krinum-arter som kräver olika skötsel. Är det en kalljordskrinum, Crinum ×powellii, som du har inomhus? Den är egentligen en uteväxt, så kanske den vill hellre blomma ute under sommaren. 

Kalljordskrinum, Crinum × powellii, är en hybrid i mellan fönsterkrinum, C. moorei, och strimkrinum, C. bulbispermum. Den är något härdigare än sina föräldrar och kan t o m odlas på friland i allra sydligaste Sverige zon 1, om det inte blir en riktig fimbulvinter! Täckning är ändå bra, så ös på torra löv och granruskor och skydda eventuellt lätt och luftigt med en plastskiva överst, men den får inte vara tät så att luften inte kan cirkulera, bara hålla vintervätan borta. Bor du i en kallare zon så gör som det står nedan. 

Dom andra krinum-arterna vi ibland odlar tål inte att växa ute. Du sköter dom så att du övervintrar dom svalt, runt +1 - 10 och torrt. I februari-mars planterar du om dom i ny jord och ställer varmt och ljust. Under sommaren kan du ha som ute, först i halvskugga sedan soligt och varmt och då blommar de förhoppningsvis. De ska bara torka ut lätt mellan vattningarna, ge lite näring varannan vecka från maj till juli. De kan vara ute tills det blir runt +5 och då ska den in och hållas torrare ju näramre hösten man kommer. Sedan övervintrar man dem igen.  

Sylvia