Citronträd som vissnar

Frida

Hej! Jag har ett 2 årigt citron"träd" som jag planterat från kärna. Det har mått bra ända fram tills nu i höst då det tappat nästan alla blad. Jag tog in det någon gång i september och då hade det fullt av blad och såg jättefint ut. Nu har jag det i fönstret med extra belysning, inget varmt element nära eller sådant och det står ett lika gammalt citronträd precis bredvid som mår toppen. Den som mår dåligt har en hög stam och en del grenar som växer ut från stammen, speciellt nertill på stammen. Dessa grenar längst ner ser gröna och friska ut och de har även några av sina blad kvar, men den långa "huvudstammen" ser ut som den håller på att vissna totalt. Jag är därför rädd att det vissnar uppifrån och sen ner. Min fråga är om jag ska klippa av huvudstammen ganska långt ner eller om jag ska låta den vara så som den är? Jag vill verkligen inte att trädet ska dö och jag har försökt att göra så det har det så bra som möjligt. Vet inte vad jag kan göra mer än att isåfall beskära det. Jag har ingen möjlighet att ställa det svalare förutom på balkongen men då blir det väl för kallt. Det stod inne på exakt samma plats fast utan växtbelysning förra vintern och det klarade den fint. Känner mig nästan lite desperat för dessa plantor är som husdjur för mig haha:) Tacksam för svar! Mvh Frida

Odla Svarar: 

Börja med att kolla att det inte är spinn på bladen, tycker att det vissna bladet ser misstänkt ut men det är svårt att se på bild. I så fall bekämpa med ett pyretrin-preparat, något "spinn-medel" alltså, fråga i Garden center. Kolla även andra växter hos dig, spinn brukar sprida sig lätt.

Använd också blomsprutan och spreja vatten på plantan då o då så att det itne är för torr luft runt plantan.  

Vänta med att klippa av toppen, det kan komma nya blad på den när du blir av med ev. ohyra. Om toppen skulle bli torr och brun, då kan du klippa av den. 

Sylvia