Chiliplantan tappar blad

Jens

Min chiliplanta mår inte så bra, den heter Capsicum annuum 'Anaheim'. Har även en 'Hot Lemon' och en tredje sort men de har inte samma problem.

De har vuxit under kraftiga LE lampor ca 2 månader och ungefär 1 månad i ett soligt fönster. Har vattnat med Biobact och även gett dem en skvätt med algextrakt ibland. Bladen, mestadels de yngre, får mörka fläckar och faller av. Det började när jag flyttade plantan och den började göra knoppar på allvar. I övrigt växer den bra och blommar men idag så ramlade den första blomknoppen av också. Jag hoppas att det kan vara kaliumbrist eller nåt annat enkelt, har börjat ge mer näring men är orolig att det kan vara någon sjukdom.

Snälla, hjälp mig identifiera problemet. Vet inte riktigt vad det kan vara, jag skulle vara mycket tacksam om du kommer med några kloka och hjälpsamma ord.

/Jens

Odla Svarar: 

Hej!

Jag antar att du har kikat på chilibladens undersidor så att det inte finns någon ohyra på dem? Gallkvalster, till exempel?

Annars kan problemet vara det motsatta än du antar, alltså att din chiliplanta får för mycket näring, om du vattnar med Biobact varje gång. Den innehåller ju kalium och alla andra näringssalter som plantan kan behöva så det är knappast brist på dem, men för mycket kan det vara. Höga kaliumhalter kan ge bladfläckar.

Du har väl också kollat att det inte helt enkelt är solen som bränner chilibladen?

Annars finns det en hel del svamp-, bakterie- och virussjukdomar som ger liknande skador, till exempel gråmögel. Svårt att veta utan närmare undersökning. Men ta bort alla blad som visar symptom och isolera den sjuka växten.

Med vänlig hälsning Sylvia