Buskrosling - kruka eller planteras ut

Bodil

Hej

Fick i våras en buske som var mer eller mindre dödförklarad. Den hade stått i singel som hade bitit sig in i rotsystemet. Satte den i en spann med vatten i ett dygn, men stenarna satt fortfarande fast som "gjutna". Läste på internet att man kan sticka i rotsystemet med en kniv, vilket jag gjorde. Jag planterade busken i en stor kruka och till både min och alla andras stora förvåning, så har den utvecklats väl och är nu ca 80 cm hög. Jag skall tillägga att jag inte visste vad det var för en buske - någon sorts hibiskus, trodde jag.

Så såg jag programmet "Trädgårdsfredag" där de planterade en buskrosling och med ens kände jag igen den (har haft en för flera år sedan). Tre klasar med ännu ej utslagna blommor finns. Har nu läst på om buskroslingar och förstått att de är ömtåliga. Jag bor i Tomelilla i södra Skåne.

Min fråga är: kan busken övervintra i sin kruka och hur ska den förvaras i så fall, eller är det bättre att plantera ut den?

MVH Bodil

Odla Svarar: 

Det är säkert bättre att plantera ut den nu bums.

I Skåne ska den ju klara vintern, särskilt om du bäddar väl för den i varmt läge och täcker jorden med torra löv och granruskor när det börjar bli frost, eftersom den knappast hinner rota sig innan kylan kommer.