Brun stam på basilika

Rebecka

Hej

Förra året sådde jag vanlig basilika och fick hur mycket som helst. Den klarade sig fint, fram till hösten då stammarna på särskilt en planta en efter en blev bruna längst ner och dog. I år har jag sått vanlig basilika, limebasilika och mörklila basilika. Limebasilikan har kommit upp och blivit nästan lika stor som den vanliga, men redan nu börjar stammarna bli bruna en efter en och dö! Vad är det som har hänt?

Har du några tips för den mörklila basilikan? Den är fortfarande väldigt liten och verkar ha stannat upp i växten. (Jag sådde allt detta någon gång i februari eller mars.) Den vanliga basilikan är kanske 20 cm hög, den mörklila 5 cm.

Mvh Rebecka

Odla Svarar: 

Hej

Jag undrar om du kanske har basilikan ute eller i kallväxthus? Att stammarna blir bruna kan nämligen bero på kylan. Om du har basilikaplantorna ute och det faller regn efter en torrare period eller du vattnar med kallt vatten, så kan marktemperaturen plötslig bli för låg och rötterna tar skada, de trivs inte vid låga temperaturer. Genom att genast efter regnet kalka så kan du försöka få igång basilikaplantorna igen, men i första hand ska basilikan alltså inte utsättas för kyla och kallt vatten alls.

En annan orsak till vissnandet kan vara svampen som orsakar vissnesjuka. Denna sjukdom är vanligast vid odling i kallväxthus, särskilt i markbädd. Temperaturen bär vara över +20 grader och du bör inte använda gammal jord till odling, den kan vara smittad med svampsporéer. Svampen kan också komma med vinden eller med kläderna, sporéerna finns nästan alltid i luften. Tyvärr finns det inte så mycket annat att göra, förutom att genast ta bort drabbade växter och eventuellt byta jord.

Med vänlig hälsning Sylvia