Borttag av rabatter runt husgrunden

Annelie Dahlstrand

Hej Vi har ett hus med källare. För att skydda mot fukt tänker vi ta bort alla rabatter mot husväggen. Istället hade vi tänkt ha sten, marmorkross med någon platta eller dyl för att kunna ställa krukor.

Hur går man tillväga efter att man grävt bort växter och matjord? Hur skyddar man från att gräs växer in bland stenen?

Mvh Annelie

Odla Svarar: 

Hej Annelie! Det är klokt att ta bort matjorden närmast huset.

Förbered först platsen dit ni ska flytta växterna. Gräv bort alla växter och all matjord ända tills ni stöter på alven. Det brukar vara något spadtag ner. Har du tur stöter du på sandlagret som egentligen ska finnas där närmast huset, men det kan också ha försvunnit beroende på hur länge sedan huset dränerades. Återfyll med dränerande material, såsom makadam eller grus, båda utan 0-fraktion (de finaste partiklarna) som ju håller fukten kvar. Packa materialet, lägg markduk på (vit om du vill ha ljus dekorationssten). Lägg på ett lager med drygt dubbla tjockleken av den största dekorationsstenen. Om du vill ha t.ex. marmorkross 8-16 ska du ha mins 32 mm tjockt lager av det.

Sätt en kantsten mot gräsmattan för att fördröja invandring av gräs i dekorationsstensytan. Kantstenen bör vara minst 7 cm tjock och tillräckligt stor för att få plats att köra med gräsklipparhjulet på för att slippa trimma. Lägg den övre kanten i precis samma höjd som gräsmattan är idag. Det innebär att dekorationsstensytan ska hamna några cm lägre.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin