Blommor till ny rabatt

Ulrica Sandelin

Hej Jag ska anlägga 3 nya blomrabatter i "i hemsnickrade "lådor i en slänt. De ligger bredvid varann och jag skulle vilja att de matchar ihop färgmässigt och gärna blommar hela sommaren. "Lådorna" är v formade ca 1 meter bred på bredaste stället. Vill gärna ha lättskötta perenner, bor i Uppsala och rabatten ligger i väst. Vill gärna ha med löjtnadshjärtan i en låda,och gärna något marktäckande.

Tack på förhand Ulrica

Odla Svarar: 

Börja med att lägga en markväv underst, så du slipper ev. rotogräs, om lådorna saknar botten. Ha sedan ett 10-15 cm lager leca och fyll sedan med bra perennjord utan ogräs. Blanda gärna i lite smågrus och sand för att få lucker jord. Du säger inte vilken färgkombination du önskar, så jag utgår ifrån en ljuv kombination med ljusrosa, blått och vitt som passar till färgerna rosa/vit och helvit som löjtnantshjärtan har. Lådorna kanske du kan måla senare i någon matchande nyans!

Sedan kan du plantera en större perenn, som vit eller rosa pion, gillenia, stor ormrot e.d. eller varför inte en reslig perenna gräs, som Miscanthus eller Molinia, i den bredaste delen.

Kanta med växter som dels hänger över kanten, som skira brudslöjor, jungfrunäva, dels fyller utrymmet mellan de större plantorna så att ogräset inte får möjlighet att växa.

Alternativt kan du ha en liten buske typ högre (80 cm) cover-rosor, en bruddeutzia eller varför inte ett litet "träd" på stam, så som en uppstammad benved (Euonymus 'Emerald Gaiety' eller liknande). Det behöver inte vara samma växter i alla lådor, du kan variera.

Väljer du ett litet träd, kan du plantera en antingen vit eller rosa löjtnantshjärta under det. Eftersom löjtnantshjärtan vissnar ner under sommaren, bör du ha en annan yvig perenn intill som tar över den tomma platsen senare, trädgårdsnäva 'Jolly Bee' eller liknande t.ex.

Fortsätt sedan med att fylla på med växter som täcker ytan och blommar i olika tider: vita eller rosa astilbe, blågull, kantnepeta, ormöga, en hosta med vackra, vitstrimmiga blad, alunrot (finns i en masa bladfärger!), spetsmössa, solhatt, höstaster mm.

Peta gärna in några lökar narcisser och pärlhyacinter också för vårglädjens skull! Och så sätt några bolllökar som sticker upp som utropstecken här och där!

Om du gör en sökning på Odla med ordet rabatt så får du upp en hel massa länkar som du kan kolla!

Här finns fler förslag: Komponera perenner 1 Mästarrabatten Häftiga kombinationer med perenner Häftiga kombinationer med perenner Häftiga kombinationer med perenner Häftiga kombinationer med perenner Häftiga kombinationer med perenner

Sylvia