Blommor och kryddor i skugga

mattilda sundqvist

Hej! Jag har en inglasad balkong där solen har svårt att nå fram? Vi fick dom förra året inglasade och utbyggda och ingenting ville växa som det skulle. Har em/kvällssol men den når inte in riktigt pga träd framför och utbyggnaden ovanför. Potatisen, tomaterna mm förra året växte bara utåt, ingen potatis kom alls. Inga tomater helelr. Vore intressant och veta om det finns några sorter som passar för dessa förhållanden? Älskar allt man kan odla och äta.

Tacksam för tips, mvh Mattilda

Odla Svarar: 

Hej!

Det var ju tråkigt att det blev sämre förhållanden när de glasade in. Meningen var väl det motsatta.

Men om du hänger lådorna så att de får det mesta av ljuset, så går det faktiskt att odla ganska mycket. Pröva bladgrönt, typ plocksallat, persilja, orientaliska grönsaker. En del finns att köpa som färdiga "grönsaksboxar" på torget, andra kan du så själv. Du kanske också kan hänga amplar så att de får mer ljus? I så fall pröva ampeljordgubbar och kryddörter.

Sedan finns det ju blommor som trivs även i lätt skugga, som begonior, fuchsior och flitiga lisor. Skuggliljor i kruka på golvet kan du också pröva och för att få grönska, kanske ormbunkar!

Med vänliga hälsningar Sylvia Svensson

Med vänlig hälsning Sylvia