Blommor i mörk lägenhet - tips

Sigrid

Hej

Jag bor i en innerstadslägenhet som är väldigt sval och mörk. Mitt enda fönster har solljus mellan ca 09-14 den här tiden om året. I mitt fönster har jag tänkt placera en eller två växter som gärna får ha mycket färg och blommor. Det tycker jag är så trevligt! Just nu har jag en fredskalla i fönstret som trivs järnet, men den tänkte jag flytta längre in i lägenheten då jag läst här på sidan att den tål lite mer mörker. Jag har inte möjlighet att sätta upp någon avancerad eller dyr belysning. Har balkong. Växterna ska helst inte dofta så mycket.

Jag undrar om du har tips på vilken växt/blomma som kan tänka sig trivas och leva med mig i denna lägenhet?

Tack för hjälpen och för att odla.nu finns! Har lärt mig mycket här.

MVH Sigrid

Odla Svarar: 

Hej

Visst ska du ha växter även om du inte har så många fönsterbrädor att fylla. Om du vill ha något grönt som även trivs med svagare ljus inne i lägenheten, så kolla den så kallade garderobsblomman, även kallad zamiakalla, Zamioculcas zamiifolia.

I ditt fönster kan du sedan ha någon blommande växt , det är ju inte så illa med sol 9-14. Du skulle kunna ha blommande säsongsväxter som du byter ut allt eftersom de slutar blomma. Eller så kan du kanske ha en stor pelargon som blommar länge under sommaren. Gödsla den med flytande krukväxtnäring enligt instruktion på flaskan.

Eftersom du även har en balkong. så har du ju möjlighet att ha blommor och varför inte lite grönsaker också där ute! Om du läser kategorin Balkongodling i forumet här hos Odla så hittar du säkert något kul att pröva med!

Med vänlig hälsning Sylvia