Blommande rabatt

Camilla

Hej Karin

Jag ska anlägga en rabatt och eftersom jag har en liten radhustomt skulle jag vilja ha blommande blommor större delen av sommaren (maj-sep). Går det att hitta perenna växter som löser av varandra utan att det ser "tomt ut" i viss del av rabatten?

Rabatten är 3 m lång och jag kan om jag vill lägga till 1 m på varje sida så att det blir som ett U. Har du några förslag på blommor som max är 75 cm höga så att det blir en blommande rabatt hela sommaren? Färg spelar ingen roll utan blomningstiden är viktigare. Rabatten har skugga på morgonen och sol resten av dagen/kvällen.

Tacksam för hjälp!

/Camilla

Odla Svarar: 

Hej Camilla

Perenner som blommar länge och troligen går bra här är t.ex. Nepeta fassenii, Rudbeckia fulgida var. speciosa ´Goldsturm´, Scabiosa ´Butterfly Blue´, Origanum, Geranium ´Jolly Bee´ och Dicentra formosa. Vill du ha några lignoser är ju naturligtvis många rosor långblommare, men även Potentilla fruticosa´Abbotswood´ som ju blommar i vitt.

Sedan kan man eventuellt komplettera med en del sådda anueller (olika varje säsong för variation) på våren eller t.ex. Verbena bonariensis som svävar med sina blomställningar över det hela på ett elegant sätt. Några höstastrar ger den sista blommen och en del lökar ger vårfloret.

Lycka till, Camilla!

Önskar Karin