Blåsigt - plantera vad?

Anne-Li

Hej

Kan ni råda mig? Vill gärna beställa av er men är lite tveksam till vad. Vi bor på landet, där blåser ALLTID (nästan i alla fall) mycket. Det är en typisk gård med en gårdsplan med byggnader "runt om". Den är väldigt steril och tråkig. Sol mitt på men byggnaderna skuggar mycket, så växterna som ska planteras invid bör trivas med ytterst lite sol. Vi har även en liten skog, ja det är mera en massa träd på ena långsidan. Det jag skulle vilja är att:

1) Låta växter klättra bland träden i vår skog, t ex någon form av klematis, samt låta växter breda ut sig på marken, t ex ormöga. Vad rekommenderar ni? Det är den västliga långsidan, här ligger vinden på mest. Det blir skuggigt, kvällssol (eftermiddag - kväll).

2) Få lite hjälp med växter som kan planteras ut på vår gårdsplan. Mycket skuggigt är det.

Hemskt tacksam för hjälp. Även i vilken jord det bör planteras i. Har ingen aning hur jorden är hos oss. Min tanke är att gräva ett rejält hål och fylla på med just den sortens jord som växten trivs med.

Bästa hälsningar Anne-Li

Odla Svarar: 

Hej

Det är tacksamt att göra planteringar i en kringbyggd gård. Ni får göra läplanteringar med lite större träd och yviga buskar mitt på gården och sedan kan ni göra stora rabatter runt hela gårdsplanen utmed huslängorna, lämna dock en gång mellan rabatten och husen så att dessa kan underhållas.

  1. Då du inte säger i vilken växtzon ni bor så är det svårt för mig att föreslå växter. Jag föreslår dock en kraftig skogsklematis, typ 'Summer Snow', som kan klättra i träd. Det kan även honungsrosor, Rosa helenae, zon 3(4) och multiflorarosor typ 'Polstjjärnan', zon 5(6). Bara de får sol så går det bra även om det blåser lite.

  2. Jag bifogar en bild från en fantastiskt fin, kringbyggd gård i Halland. Du ser att man har byggt en torvparti med träd, buskar och perenner mitt på gården för att kunna få lite liv i ödsligheten. Dessutom går det rabatter utmed nästan alla byggnader och det finns flera träd infällda i stenläggningen, ordnade i vackra grupper. Synd att jag bara kan få in en bild här, men du får i alla fall en liten uppfattning om hur det ser ut där.

Med vänlig hälsning Sylvia