Bladlusangrepp - liguster

Peter

Hej

Vår 14 år gamla ligusterhäck har blivit angripen av någon form av bladlöss. Bladen blir skrumpna, vissnar och faller av efterhand och häcken ser rent ut sagt bedrövlig ut. Jag har tidigare besprutat med pyrex och nu senast med såpavatten vilket verkar ta död på krypen. Problemet är att jag nog besprutat för sent och där angripna blad har suttit har grenarna liksom torkat ut och det kommer inga nya skott därefter. Dessa angrepp har nu pågått i 3 år så hur gör jag bäst för att få ordning på häcken till nästa år?

Min tanke är att föryngringsbeskära den rejält så att man klipper innanför de torra grenarna och på så sätt ger häcken en möjlighet att få nya skott samt att bespruta den tidigt när bladen börjar komma på våren. Kan det rädda häcken, tror du? Den ser bedrövlig ut idag. Föryngringsbeskärning senvinter/vår stämmer väl men är det så fort frosten försvunnit, eller när?

Tack på förhand.

Mvh Peter

Odla Svarar: 

Ni kan pröva att klippa ner häcken på vårvintern, det behöver inte vara frostfritt utan sådär i mars. Gödsla när tillväxten kommer i gång, i april-maj.

Rensa noga undan, ta bort alla blad som faller av nu på hösten så att svampen inte kan övervintra i dem.