Bigarråträd

Ulla Larsson

Hej Undrar om någon kan förklara varför det inte blir bär på vårt bigarråträd? Det blommar jättemycket, men sedan blir det ungefär som bara kärnor. Ingen frukt på kärnan, torkar och ramlar av.

Trädet fick stallgödsel under förra sommaren och lite mer nu i våras. Det har tyvärr varit lite torrt är på sydöstra Gotland under både förra våren och i år. Trädet är väl ca 10 år gammalt. Det kommer ofta bladlöss på som jag har sprutat med ett medel jag köpt i en trädgårdshandel här i närheten.

Undrar om det behöver mer näring eller behövs det ett likadant träd i närheten? Här är gott om humlor och getingar som kan hjälpa till med pollinering.

Tacksam för förslag på vad vi skulle kunna göra. Ulla

Odla Svarar: 

Hej! Jag misstänker att det är körsbärsflugan som är boven i dramat. Särskilt på varmare platser som just hos dig kan det vara en riktig gissel. Den svartglänsande flugan svärmar i april-maj och lägger ägg på karten. Gula klisterskivor kan användas för att bestämma tidpunkten när flugorna är där och svärmar. Larverna borrar sig in och äter upp fruktköttet så att bara kärnan blir kvar.

Det är mycket viktigt att plocka rent på trädet på bär så fort man har konstaterat angreppet! Städa rejält under också om det har fallit kart, så att larverna inte kan förpuppa sig i jorden. I yrkesodling sprutas karten, men det finns inga preparat för hemodling.

Med vänlig hälsning Sylvia