Beskuren lönn

Agneta Holmgren

Hej!

Som titeln anger har jag redan varit engagerad i beskärningen av vår lönn. Den är en parklönn som är fyllig med stora tjocka utvecklade stammar lågt ner men har vuxit över tillåten gräns mot grannarna. Genom tidigare beskärning vet jag att det bildas mycket vattenskott och det är egentligen en evig beskärning. För att gynna insläpp av solljus till andra växter och att hålla storleken på plats finns inte mycket att göra än att beskära men det har blivit mycket beskärning. Tjocka stammar har blivit bortsågade och med det dessa ständiga vattenskott att gallra i. Ser ibland ut som pilarna i Skåne. Har jag totalt misslyckat i denna beskärning och skall jag bara se tiden an att trädet själv tappar gnistan eller finns det en riktigt radikal beskärning att göra som börjar om formen men från väldigt tjocka stammar nerifrån? Vill ha ett kortare träd med bättre möjligheter för att hålla efter storleken. Ett omöjligt uppdrag kanske?

Trädgårdförhoppningar av Agneta

Odla Svarar: 

Hej!

Då din lönn är av den typen som växer kraftigt, som just en skogs- eller parklönn, så är det tyvärr väldigt svårt att med beskärning hålla den i mindre storlek. Den vill helt enkelt växa upp och bli stor. Det är nästan enklare att ta bort den och ersätta den med en mindre art som inte växer så kraftigt.

Men vill du ändå behålla lönnen så kanske du kan anlita en certifierad arborist som kommer hem och tittar på det hela och, om det bedöms som möjligt, åtgärdar lönnen till dig. Se efter arborister på Gula sidorna. Jag har svårt att bedöma hur det kommer att fungera utan att kunna ta en titt på lönnen, man bör vara på plats.

Med vänlig hälsning Sylvia